Hulladékmentesen a nyári szezonban is

A boltok polcai tele vannak gyönyörű, új, kívánatos termékekkel. Igen, az élettartama elején valamennyi termék nagyon szépnek és praktikusnak néz ki. Azonban, mint azt mind tudjuk, ez a makulátlanság nem tart sokáig: A termék kikerül a boltból és mi könyörtelenül elkezdjük használni — amit vagy túlél, vagy nem. A legfontosabb kérdés szerintünk ilyenkor az, hogy a használatból adódó sérülések miatt vajon ki kell-e dobnunk az adott terméket, vagy megelőzhető a szeméttermelés.

Családi vállalkozásunk 32 éve foglalkozik táskákkal és bőröndökkel, ezért most összegyűjtöttünk néhány fontos információt, ahhoz hogy úgy tudjuk kiválasztani és használni a táskáinkat, hogy a lehető leghosszabb ideig jól működjenek, így a lehető legkevesebb szemetet termeljük.

Táska kiválasztása:

Először beszéljünk egy termék kiválasztásáról. Szeretnénk arra sarkallni az embereket, hogy vásárlásaik tudatosabbak legyenek, azaz gondolják újra a választási szempontok fontossági sorrendjét. Pl. ezentúl ahelyett hogy a legfontosabb választási szempontunk a táska színe, megjelenése lenne, legyen inkább a hosszú távú praktikussága és javíthatósága.

Boltjainkban nap mint nap tapasztaljuk, hogy javításra hoznak nagyon szép, divatos táskákat és bőröndöket. Sajnos ezek közül nagyon sok terméket kialakítása miatt vagy alkatrészhiány miatt nem tudunk megjavítani, így sokszor ki kell dobni ezeket a táskákat.

“Természetesen nagyon ügyes bőrdíszműveseink vannak, és rengeteg (de tényleg rengeteg) pótalkatrészünk van raktáron, tehát nem arról van szó, hogy nem akarjuk megjavítani ezeket, hanem hogy direkt úgy lettek gyártva, hogy ne lehessen őket megjavítani.”

 

Ezt támasztja alá az is, hogy nagyon sok gyártó egyedi méretezésű alkatrészeket használ (tehát a sztenderd mérettel véletlenül sem pótolhatót), és sajnos nem ad pótalkatrészt.

” Őszintén szólva a legtöbb gyártó kikerekedett szemekkel néz, amikor mi, kiskereskedőként pótalkatrészért fordulunk hozzájuk. Ennyire általánossá vált ugyanis az a mentalitás, miszerint a termék minél előbb használódjon el, a fogyasztó minél előbb dobja azt ki és vegyen újat.”

Összegezve tehát, ha tudatosan szeretnénk vásárolni, ezzel kímélve saját pénztárcánkat a korai újravásárlástól, illetve környezetünket a mértéktelen szemét termeléstől, akkor egy táska vagy egy bőrönd vásárlásakor mindenképp tájékozódjunk a termék várható élettartamáról, a garancia feltételeiről és az alkatrészek cserélhetőségéről.

Emellett az is nagyon fontos, hogy előre gondolkodjunk vásárláskor. Pl. ha kabinbőröndöt vásárolunk, érdemes gondolni rá, hogy akár a jövőben is szükségünk lehet még kabinbőröndre, ezért érdemes már most olyat választani, ami több légitársaság méretének is megfelel. Vagy iskolatáska vásárláskor nagyon fontos szem előtt tartani, hogy nem csak egy évre vesszük az iskolatáskát. Tapasztalat szerint legalábbis a legtöbb szülő három-négy évre tervez az iskolatáskával. Ehhez azonban nagyon fontos tudni, hogy pl. a 15 l-es Iskolatáska nem lesz elég nagy a harmadikos-negyedikes tanszereknek. A mintán ugyanúgy érdemes elgondolkodni. Sok szülő gyermeke kedvében járva mesemintás táskát keres. Ha eltekintünk a jogdíjaktól, amik magas összege miatt az ilyen táskák minőségi kialakítására sokszor már nem maradt keret, további ellenérvként azt is elmondhatjuk, hogy az ovis ballagáskor favorit mese nem biztos hogy harmadikban is büszkeség lesz a táskán.

Táska használata:

De itt még nem áll meg a dolog, ugyanis további felelősségünk van a termék megfelelő használatában.

“Aki már vásárolt nálunk, megtapasztalta hogy minden egyes termékünkhöz kéretlen kiselőadást tartunk, amiben elmondjuk, hogy mit lehet elrontani a táska, bőrönd használatában, illetve mire érdemes odafigyelni, hogy évekig ne legyen vele problémánk.”

Például minden vásárlónak, aki négy kerekes bőröndöt vásárol, elmondjuk hogy ez a termék akkor lesz hosszú életű, hogyha rendeltetés szerűen, tehát négy keréken tolva (nem kettő kerék re döntve húzva!) használják. Ugyanilyen fontos szempont a bőröndök húzóján lévő gomb lenyomása a kihúzáskor és visszatoláskor, vagy épp a vízlepergető anyagú hátizsákok, táskák mosógép-tilalma.

32 év alatt, több mint 50 000 megjavított táskával a hátunk mögött már mindegyik terméktípus hibáit kiismerhettük, így a tanácsok sora kifogyhatatlan, de a blogunkban ezentúl megpróbálunk minél több tapasztalatot megosztani, hogy ne kelljen feleslegesen költeniünk, pár hónap után bőröndöt kidobnunk, másodikban új iskolatáskát vennünk — tehát hogy más is megtanulhassa azt, amit mi már megtanultunk.