Milyen a gerincbarát iskolatáska?

Elballagván az óvodából minden kisgyermek számára elérkezik az iskolatáska választás ideje. Számukra természetesen az az elsődleges szempont, hogy az táska menőn nézzen ki. Szülőként viszont sok más szempontra is figyelnünk kell — például, hogy a táska lehető legkevésbé terhelje gyermekünk gerincét. De vajon tudjuk, hogy pontosan mire való az a sok szivacs és pánt az iskolatáskán?

Kezdjük is a legfontosabb elemmel, ami a tévhitekkel ellentétben nem a táska hátlapja, hanem a hordozórendszere. 

Mit is jelent ez? A táskahordozó rendszere azokra az elemekre utal, amelyek viselés közben a táska súlyát valóban hordozzák. A legkézenfekvőbb ilyen elem egy hátizsákokon a két vállpánt, amelyek a táska súlyát kettéosztva a két vállra helyezik. Ezzel szemben a hátlapon csak meg támaszkodik a csomag. A hordozórendszertől függ tehát, hogy a táska súlya súlyát a test melyik részei viselik. Ha súlyt nem megfelelően oszletjuk el — például a hátizsákot csak egy pánton hordjuk — az fájdalmakhoz, egészségügyi problémákhoz vezethet.

Ennek fő oka, hogy a testünk próbálja korrigálni az egyenlőtlen terhelést. De ha nehéz súlyt viszünk (ami Iskolatáska esetén gyakran előfordul), akkor a két vállpánt használatán túl további elemekkel segíthetjük a súly egyenletesebb eloszlatását. Ilyen elemek például a derékpánt és a mellkaspánt.

Használatukkal a testünk több pontját bevonjuk a teher hordozásába, így kímélve a gerincet.

Szintén nagyon hasznos, ha táska vállpántjainak magasságát is tudjuk állítani a hátlapon. Ennek segítségével a hordozó rendszert fokozatosan a gyermek növekedéséhez igazít hatjuk. Ez is nagyon sokat segít abban, hogy megelőzzük a gerincproblémákat.

Fontos megemlíteni a hátlapot is, Aminek tehát fő funkciója a táska kényelmes letámasztása. A légáteresztő párnák egyrészt biztosítják az iskolatáska megfelelő dőlés szögét és viselésének kényelmességét, másrészt fontos szerepük van a hátlap szellőzésében, ami megakadályozza hogy gyermekünk háta megizzadjon. További tippekért a táska gerinckímélő bepakolására és a hordozórendszer helyes beállításaira vonatkozóan látogass el facebook oldalunkra!